Co nového na R35? V sobotu 13.9.2014 vstoupila v platnost novela zákona 416/2009.

Jiri_JunekV roce 2013 výrazným způsobem zkomplikovala jiná novela zákona 416/2009 další výstavbu dopravní infrastruktury v České republice – rychlostní komunikaci R35 nevyjímaje. Reagovala tehdy na stav, kdy spekulanti s pozemky pod Pražským okruhem dostávali až 6000 Kč za m2. Tato novela, bohužel, snížila výkupní ceny pozemků pod dalšími komunikacemi tak drastickým způsobem, že se celý proces přípravy a výstavby silnic téměř zastavil. Náprava pak trvala více než půl druhého roku a nová opatření se dostávají v platnost právě v těchto dnech. Jaký je tedy současný stav a jak to vypadá s naší R35?

Práce na ukončení nepříznivého stavu začala (přesněji řečeno – byla obnovena) po posledních sněmovních volbách. Mnohá jednání napříč politickým spektrem (z nichž dvě proběhla ve Vysokém Mýtě), v rámci jednotlivých politických klubů, se zástupci ministerstev i ŘSD hledala vhodná řešení. To nakonec připravilo Ministerstvo dopravy změnou zákona 416/2009 o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury. Jeho cílem je výrazné zvýšení výkupní ceny pozemků s bonusem za rychlý prodej. Po poměrně bouřlivých diskusích v hospodářském výboru i na plénu tento návrh poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení 20.června letošního roku. O měsíc později svůj souhlas poskytl i senát a 13.srpna připojil k novele svůj podpis prezident republiky. Zákon byl vyhlášen 29. srpna ve Sbírce zákonů pod číslem 178/2014 s účinností od 13.září 2014.

Podle vyjádření ministra dopravy V. Prachaře bylo období do nabití účinnosti věnováno dalším pracím k uvedení právní normy v praxi. Byla připravena prováděcí vyhláška i vzory výkupních smluv tak, aby bylo po 13.září co nejdříve přikročeno k výkupům. V osobním rozhovoru ministr dopravy rovněž sdělil, že při výkupech počítá ministerstvo respektive ŘSD se spoluprací a aktivnějším přístupem obcí. Je však nutné zdůraznit, že od odeslání nabídky až po případný podpis kupní smlouvy uplyne lhůta 90 dnů. Jak se bude dařit získávat pozemky podle nových kritérií, tedy reálně uvidíme na začátku roku 2015.

Aktuální situace na R35 tedy po delší době vybízí k mírnému optimismu. Jsou finance, zvýšila se výkupní cena pozemků, aktivně se pracuje na mimoúrovňové křižovatce v Opatovicích nad Labem. Podle informací Krajského úřadu v Pardubicích bylo v minulém období v souvislosti s výstavbou R35 podáno 28 návrhů na vyvlastnění. Lze předpokládat, že s nabitím účinnosti novely a novými podmínkami bude podstatná část těchto návrhů stažena. Nicméně rok a půl průtahů a komplikací se zákonitě musel promítnout do harmonogramu výstavby etapy Opatovice – Časy – Zámrsk. Původní termín dokončení – konec roku 2018, musel být o půl roku posunut. Doufejme, že toto krátké byť i tak nepříjemné zdržení, je tím posledním.

Jiří Junek (KDU-ČSL)

 

Související odkazy:

http://nasemyto.cz/nekecame-makame-r35-je-bliz/

http://nasemyto.cz/schuzka-k-vystavbe-r35/

http://www.top09.cz/regiony/pardubicky-kraj/tiskove-zpravy/poslanci-top-09-ve-vysokem-myte-15533.html

Podobné články

One Response

Přidat názor
  1. vysokomytsko
    Zář 14, 2014 - 09:03 AM

    kdo těmto řečem ještě vůbec věří, časem peníze zmizí jako vždy a termín se posune, žádný problém,

    Odpověď

Přidat názor

Váš email nebude zveřejněn *

ověřovací kód * Časový limit byl překročen. Načtěte prosím CAPTCHA znovu.

NAŠÍM CÍLEM JE POKUSIT SE SPOLUVYTVÁŘET VIZI,
JAK BY MĚLO NAŠE MĚSTO VYPADAT V NÁSLEDUJÍCÍCH LETECH.